Vendégház a Zöld kapuhoz


Hollókő - remek kirándulási célpont, múzeum, műemlék

Vendégház a Zöld Kapuhoz - családbarát szálláshely Hollókő közelében

Hollókő Nógrád megyében, a Cserhát hegység lankái között található. A "Palócföld" szívében meghúzódó, alig több, mint 400 lakost számláló műemlékfalu több száz éves történelemre tekint vissza.

Hollókői vár - vendégházunk közelébenA Hollókőre utaló első írásos emlékek a település fölött magasodó, sziklás hegytetőre épült várral kapcsolatosak, melyet XIII. században a Kacsics nemzetség építtetett. A történelem során több támadás érte, a török uralom alatt felváltva volt török, illetve magyar kézen. 1711-ben I. Lipót király parancsára a várat lerombolták, ezután már romként említik.

Hollókői vár - izgalmas kirándulásFordulópontot hozott az 1966-os év, amikor elkezdték a vár régészeti feltárását, és részbeni helyreállítását. A várat végül 1996-ban adták át és nyitották meg a közönség számára. Napjainkban is számos program, várjátékok színhelye.

Hollókői vár - vendégházunk közelébenA 362 m magasságon épült vár tornyából csodálatos panoráma nyílik: látható az Ipoly-völgy jó része, a Salgó vár, az egykori őrhegyek egészen a Karancsig. Itt található hazánk egyik legkisebb területű tájvédelmi körzete, melyet a palóc kisközség táji környezetének megőrzésére hoztak létre: a települést körülölelő dombok visszatükrözik az itt élő emberek életmódját, gazdálkodási szokásait, természetszeretetét.

Hollókő másik értékét a falurezervátum adja, mely méltán képezi a világ kulturális örökségének részét, és mintegy 58 védett épületet foglal magába. Az Ófalu híven őrzi a palóc népi építészet gyöngyszemeit, a XVII-XVIII. századi hagyományos településforma Hollókő Nógrád Megyepáratlan példájaként. A falu többször leégett, mostani arculatát a 1909-es tűzvész utáni újjáépítéskor kapta, de ekkor is megőrizték a település régi szerkezetét és az eredeti házformát. A házak fésűs beépítésben helyezkednek el: a központi útra merőlegesen befutó keskeny szalagtelkekre épültek. Jellegzetes a fehérre meszelt parasztházak két oldalán kialakított faoszlopos tornác, melyet áttört faragással diszítettek. A hagyományos palóc házak általában három osztatúak (konyha, ún. pitvar - utcafront felőli tisztaszoba - pitvarból nyíló éléskamra)

HollókőA település közepén áll a fatornyos római katolikus templom, melyet a XIX. században emeltek. Egyszerű szépségével valóságos kis ékkő, meghatározó szerepet játszik Hollókő faluképében.

HollókőA hagyományok képviselete azonban nem csak az építészetben jelentkezik, Hollókő mindennapjait is átitatja a palóc tradíciók tisztelete. Sokan még most is régi népi mesterséget folytatnak, több mesterember lehetővé teszi műhelye látogatását. Így működik a faluban Szövőház, Postamúzeum, Falumúzeum, Mívesház és Babamúzeum is.

Hollókő - palóc népviseletA község hagyományőrző csoportja rendkívüli szerepet tölt be a népszokások ápolásában. Az év minden szakában szerveznek különböző programokat, pl. Húsvéti Fesztivál, Pünkösdölés, felvonulások...stb, ilyenkor a falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt. 

A Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt 1987-ben vette fel az UNESCO Világörökségi Listájára.

A Vendégház a Zöld Kapuhoz és Hollókő távolsága kb. 60 km, ezáltal egynapos kirandulások ideális célpontja kedves vendégeink számára.

Nyaralás Itthon

SZÉP Kártya elfogadóhely

otp szep kartya elfogadohely

mkb szep elfogadohely

MKB, OTP és K&H is!

***

Hírek, Aktuális Programajánlat

Vers egyik kedves vendégünktől

Salgóbánya nem is rossz hely,
Lehetőségeknek háza,
Zöld kapuval vendéget vár
Kriszta mama kúriája.
...
Vendéglátás nagyon kedves,
Kenyér pirul kemencében,
Minden gyerek vidám kedvvel
Úszkálhat a medencében.
...
Gyuri bácsi szobrászművész,
Feje tele ötletekkel,
Bunker ha kell, anyagot ad,
És Nyáranyónak énekel.
...
Reggel-este asztalunkon
Friss és finom lakoma,
"Fogyókúra várhat most még!"-
Csak ezt mondja Kriszta mama.
...
A ház körül sok játék van:
Foci, tollas, gyerek mászó,
Hogyha esne, csocsó, lego,
Ping-pong asztal, gyerek játszó.
...
Szauna, masszázs, jakuzzi
Felnőtteket kényezteti,
Társasjáték, beszélgetés
A gondokat feledteti.
...
Bármerre elindulhatunk,
A táj kapuit kitárja,
Salgó vár és Medves fennsík
s a kert a vendégeket várja.
...
Boszorkánykő csak egy ugrás,
Somoskői vár sincs messze,
Petőfi is tanyázott itt,
Verset is írt nekünk persze.
...
Hogyha mélybe vágy a lelked,
Bányamúzeum téged vár,
De ha ősi kaland kerget,
Ipolytarnóc múltat feltár.
...
Egyszóval, ha ide eljössz,
Vendég, nem csalatkozol meg!
Pihenést és szórakozást
Vidám szívvel itt leled meg!
...
Szeretettel: Selmeci család (Maci, Nóra, Samu, Matyi, Jancsi)

-----------------------

Beszámoló bababarát
vendégházunkról a
Születés Hete Portálon:

„Összegzés: gyöngyszem, elsősorban igényeseknek

Mindent összevetve azt az állítást látjuk igazolódni, hogy a legjobb megtalálásához nem kell mindent végigpróbálni. A Vendégház a Zöld Kapuhoz – egészen nyugodtan állítható – hazánk egyik legkellemesebb családi szálláshelye.“

Link

-----------------------

Salgótarjánban és környékén számos látnivaló van:

Ipolytarnóc

Hollókő

Programok

 
 
DreamSite - honlapkészítés