Vendégház a Zöld kapuhoz


Kincses vidék, kincses ház

Vendégház a Zöld Kapuhoz, Salgóbánya

Kincset találtunk egy vadregényes gyönyörű vidéken, a Salgó vár tövében! Nem, nem a „fekete gyémánt” bukkant elő újra a föld gyomrából – nincs már szén Salgóbányán… Van viszont újkori érték: szerencsére éled a falusi turizmus, az ökoturizmus. Salgón egy olyan mesebeli pihenőhely vár ránk, ahol kényelmesen elfér a család apraja-nagyja, ahol a vendéglátás igazi szíveslátás, ahol harapni lehet a friss levegőt, ahol teljes a harmónia a környezettel. Íme egy ajándék a családoknak Palócországtól.

Kincses vidék, kincses ház

Salgótarján, Salgóbánya, Salgó vár

Alig másfél órányi autóút Budapestről, és elérjük a hegyekkel, erdőkkel körülölelt Salgótarjánt. Továbbhaladva, a szlovák határ előtt, kanyargós hegyi úton jutunk föl Salgóbányára. A környék szabadon látogatható természetvédelmi terület.

Salgó vára 625 m magas bazaltvulkáni kúpon állt. Középkori műemlék. A felújított várrom kilátójáról csodálatos panoráma nyílik a Bükkre, a Mátrára, a Cserhátra, és a Börzsönyre, de jó időben akár a Magas-Tátra csipkés gerincét is láthatjuk.

Petőfi Sándor 1845. júniusában járt Salgón, Úti jegyzeteiben így ír: „Oly rendkívüli helyen fekszik, hogy gondolatnak is őrült volt oda építeni. Körülötte rengeteg erdő, bükk, cser, tölgy és egyéb fákból… Talán nem volt Magyarországban olyan vár, mely oly közeli szomszédja lett volna a csillagoknak, mint Salgó. Sokáig ültem romjainak legfelső csúcsán, tekintetem mérföldeken, lelkem századokon túl barangolt.”

Ha e mesés vidéken szeretnénk néhány felejthetetlen napot eltölteni: a Salgó vár tövében a vendégház zöld kapuja nyitva áll!

Falusi turizmus - felsőfokon

Akik szeretnének – ha csupán néhány napra is – kiszabadulni a mai rohanó, nyüzsgő életmódból, a zsúfolt városokból, itt minden megtalálnak a feltöltődéshez. Tiszta hegyi levegő, nyugodt falusi környezet, kényeztető szolgáltatások, egyedi gyermekprogramok, házias ételek, vendégszerető házigazdák fogadják a családokat.

Minden igényt kielégítő, kényelmes szobák, családi lakosztályok, és egy különálló összkomfortos kisház szolgál a vendégek elhelyezésére. A vendégház minden szeglete igényesen berendezett, tiszta, és kényelmünket szolgálja. A szobák finom eleganciáját a természetes anyagok, a fehér „uralkodása”, a pasztell árnyalatok, a natúr design, illetve a modern és hagyományos berendezések összhangja teremti meg. Az ablakból a Salgó várra látunk…

Friss, helyben sütött házi péksüteménnyel indulhat a nap, délidőben a hatalmas ebédlőben jellegzetes palóc ételeket szolgál fel a háziasszony, Bálint Krisztina – a vacsorát pedig gyertyafénynél fogyaszthatjuk el a kertben, a szinte monumentális szaletli alatt. A hatalmas kinti tűzhely egyébként alkalmas sütésre, grillezésre, sőt aszalásra is, hiszen rengeteg gyümölcs terem meg a kertben, és mennyei finomságok készülhetnek aszalással.

A vendégház színvonalas wellness részlegében fényterápiás kombi-szaunával, jacuzzival, és masszázsal kényeztethetjük magunkat. Nyáridőben megmártózhatunk a medencében, és „ejtőzhetünk” a kényelmes kerti nyugágyakban…

S ha épp kirándulni vágyunk? Karnyújtásnyira Salgó vára, nem messze a Somoskői vár. Megcsodálhatjuk az Európában is egyedülálló Bazaltorgonát, sétálhatunk Közép-Európa legnagyobb fennsíkján, a Medvesen… Túráink során felfedezhetjük a vidék csodálatos élővilágát, geológiai, kultúrtörténeti értékeit. Télen is mesés a táj – lovasszánon is bejárhatjuk! – a téli sportok szerelmeseit pedig várják a sípályák.

Középpontban: a család, a gyermekek

Kovács György, a vendégház üzemeltetője egyben diplomás szobrász-restaurátor művész. Rendszeresen szervez foglalkozást gyerekeknek, melyen bevezeti őket a formázás és a művészetek alapjaiba.

Az alagsorban kialakított hatalmas Játszószoba ezernyi játéka önfeledt, boldog órákat szerez az apróságoknak. A kerti játékok, a fürdőzés, és a madarak, fák, virágok felfedezése szintén maradandó élmény. Szervezhetünk családi foci -vagy tollasbajnokságot, de teniszezhetünk, kerékpározhatunk, lovagolhatunk is a közelben. A házigazdák a legkisebbekre is gondoltak: a tágas családi lakosztályokban kiságy, pelenkázó, etetőszék – de még babatelefon is rendelkezésre áll. A vendégház Babafalva Kártya és Üdülési Csekk Elfogadóhely!

Korszerű ökoház

A tulajdonosok ökologikus elvek mentén alakították-formálták a házat és környékét: korszerű anyagok, energiatakarékos és környezetbarát épületműködtetés, „zöld” megoldások… A tetőtérben dupla szigetelést alkalmaztak, modern, hőszigetelő nyílászárók fogadnak mindenütt, a felületkezelés lélegző, természetes anyagokkal történt. A virágok, a kert locsolásához az összegyűjtött esővizet, valamint a jakuzzi tiszta vizét használják. Ökológiai házi szennyvíztisztító végzi a „piszkos munkát”.

Takarékos alternatív energiák

A Nap ingyen adja melegét… A tetőn lévő napkollektorok a használati melegvizet szolgáltatják, és a fűtésbe is besegítenek. A medence is környezetbarát fűtést kapott: a szaletli tetejét behálózza egy műanyag csőrendszer, a benne keringő vizet a nap felmelegíti – ezzel fűtik a medencét. Emellett a szaletli nyitott kandallójának belsejét is kibélelték fémcsövekkel, így az itt keletkező hőt is hasznosítani tudják a medence fűtéséhez.

A családi lakosztályok kandallóiban eltüzelhető a nagy kertben keletkező fa hulladék – ez a fűtésrásegítés egy fillérbe sem kerül. A vendégházban télen is mindig barátságos, egyenletes meleg van: a fűtésrendszer „lelke” pincében álló energiatakarékos, környezetbarát, modern pelletkazán – mellette már halomban áll télire a sok-sok zsáknyi fapellet…

A Vendégház a Zöld Kapuhoz igazi ajándék a családoknak. A házigazdák gondoskodása, környezettudatos és modern szemléletének megvalósítása példa értékű. Salgóbánya és környéke ma is kincseket rejt…

Zenthe Ferenc, a nemzet színésze így emlékezett: „Soha nem fogom elfelejteni a látványt, hogy mikor reggelente kimentem a kertbe, láttam a Salgó várát. Páratlanul szép vidék, nekem szülőhazám.”

H.M.

Nyaralás Itthon

SZÉP Kártya elfogadóhely

otp szep kartya elfogadohely

mkb szep elfogadohely

MKB, OTP és K&H is!

***

Hírek, Aktuális Programajánlat

Vers egyik kedves vendégünktől

Salgóbánya nem is rossz hely,
Lehetőségeknek háza,
Zöld kapuval vendéget vár
Kriszta mama kúriája.
...
Vendéglátás nagyon kedves,
Kenyér pirul kemencében,
Minden gyerek vidám kedvvel
Úszkálhat a medencében.
...
Gyuri bácsi szobrászművész,
Feje tele ötletekkel,
Bunker ha kell, anyagot ad,
És Nyáranyónak énekel.
...
Reggel-este asztalunkon
Friss és finom lakoma,
"Fogyókúra várhat most még!"-
Csak ezt mondja Kriszta mama.
...
A ház körül sok játék van:
Foci, tollas, gyerek mászó,
Hogyha esne, csocsó, lego,
Ping-pong asztal, gyerek játszó.
...
Szauna, masszázs, jakuzzi
Felnőtteket kényezteti,
Társasjáték, beszélgetés
A gondokat feledteti.
...
Bármerre elindulhatunk,
A táj kapuit kitárja,
Salgó vár és Medves fennsík
s a kert a vendégeket várja.
...
Boszorkánykő csak egy ugrás,
Somoskői vár sincs messze,
Petőfi is tanyázott itt,
Verset is írt nekünk persze.
...
Hogyha mélybe vágy a lelked,
Bányamúzeum téged vár,
De ha ősi kaland kerget,
Ipolytarnóc múltat feltár.
...
Egyszóval, ha ide eljössz,
Vendég, nem csalatkozol meg!
Pihenést és szórakozást
Vidám szívvel itt leled meg!
...
Szeretettel: Selmeci család (Maci, Nóra, Samu, Matyi, Jancsi)

-----------------------

Beszámoló bababarát
vendégházunkról a
Születés Hete Portálon:

„Összegzés: gyöngyszem, elsősorban igényeseknek

Mindent összevetve azt az állítást látjuk igazolódni, hogy a legjobb megtalálásához nem kell mindent végigpróbálni. A Vendégház a Zöld Kapuhoz – egészen nyugodtan állítható – hazánk egyik legkellemesebb családi szálláshelye.“

Link

-----------------------

Salgótarjánban és környékén számos látnivaló van:

Ipolytarnóc

Hollókő

Programok

 
 
DreamSite - honlapkészítés