Vendégház a Zöld kapuhoz


Nógrád Megye - igényes szálláshely csodálatos környezetben

Vendégház a Zöld Kapuhoz

 

Nógrád megye térképeNógrád megye Magyarország északi részén helyezkedik el. Megyeszékhelye és egyben legnagyobb lélekszámú települése Salgótarján, amelynek távolsága a fővárostól mindössze 110 km. A maga 2544 km2-ével, Nógrád megye hazánk második legkisebb megyéje ugyan, és lakosainak száma sem éri el a 220 ezer főt, ám csodálatos természeti és táji adottságai egyedülállóvá teszik.

Nógrád megye címereNógrád megye jellemzően hegyes-dombos vidék. A megye területén négy hegység kapcsolódik egymásba. Keletről a Mátra, nyugatról a Börzsöny, északról a Karancs-Medves hegyvidék övezi. Többi részét a Cserhát vonulatai töltik ki, amelyek észak és dél felé fokozatosan ellaposodnak. A megye két legjelentősebb folyója a Zagyva és a Magyarországot, illetve Szlovákiát elválasztó északi határfolyó, az Ipoly. A nógrádi táj jellegzetességét a Cserhát halomvidéke adja: vulkanikus eredetű, szétszórt hegycsoportok, és az ezek között elterülő kisebb erdőfoltok. A hegyek általában nem magasabbak 400-600 méternél, a falvak nagyrészt a völgyekben terülnek el. A megye kistájai az Ipoly-völgy, a Nógrádi-medence, a Zagyva-völgy és a Medves-vidék. Nógrád megye legmagasabb pontjai a Mátrában található 946 méter magas Piszkés-tető, valamint a déli részen fekvő Csóványos, mely 939 méterrel a Börzsöny legkiemelkedőbb csúcsa.

Boszorkánykö, Salgótarján, Nógrád MegyeA megye egészére elmondható, hogy igazán változatos kínálatot nyújt a hobbi- és zöldturizmus szerelmeseinek, és a vadászatot kedvelőknek sem okoz csalódást. Az erdős terület aránya - mintegy 40 százalék - Nógrád megyében a legmagasabb Az állatvilág gazdag és változatos, a megye erdeiben található többek között szarvas, őz, vaddisznó, róka, borz, menyét, nyest. A hegyvidéki madarak mellett az alföldi és vizenyős területeken élők is természetes élőhelyre találtak itt. Az országos jelentőségű védett természetű területek 18 ezer 529 hektárt, Nógrád megye területének 7,3 százalékát teszik ki.

Medves Fennsík, Salgótarján, Nógrád megyeA Vendégház a Zöld kapuhoz a Karancs-Medves vidékén található, mely a megyén belül önálló egységet képező, kisebb területű, vulkanikus hegycsoport. A 729 méter magas Karancs miocénkori andezithegység, szinte teljes egészében erdők borítják. Tetejéről az ország egyik legszebb panorámaképe tárul elénk, amely egyszerre mutatja az Északi-középhegységet és a Magas-Tátrát A Medves nagyobb kiterjedésű és felszíne is változatosabb, az ország bazaltvidékeinek egyik legszebb példája. Nagyobb és nevezetesebb bazaltvulkánok: Salgó, Somoskő, Szilváskő és a Medves-fennsík, mely Magyarország legnagyobb kiterjedésű, 500 méter feletti összefüggő fennsíkja. Különösen szépek Somoskő zuhatagot formáló, hajlott bazaltoszlopai.

Ebben a festői környezetben várja vendégházunk az idelátogatót. Salgó vára mintegy 15 perces könnyű sétával elérhető, a dombtetőről csodálatos kilátás nyílik a Somoskői várra, a Medves-fennsíkra és a környező hegyekre.

Hollókö, Nógrád MegyeNógrád megye fő turisztikai vonzerejét a megkapó természeti környezeten kívül a palóc néphagyományok és a számos műemlék és kulturális emlék is jelenti. A megyében jelenleg több, mint 350 olyan épületet tartanak nyilván, amely műemléki védettség alatt áll. Ezek között kastélyok és várak, templomok és kolostorok, tűztorony, börtön, bánya, harangtornyok, polgári és népi épületek, szobrok és feszületek egyaránt megtalálhatóak. Külön megemlítendő a hollókői ófalu, ami az UNESCO Kulturális Világörökség listáján is szerepel, és kiemelkedő szerepet tölt be a palóc néphagyományok, szokások szinte teljes körű ápolásában. Hollókőről bővebben itt olvashat. A Vendégház a Zöld Kapuhoz és Hollókő távolsága kb. 60 km, ezáltal egynapos kirandulások ideális célpontja nálunk vendégeskedő túristák számára.

Nyaralás Itthon

SZÉP Kártya elfogadóhely

otp szep kartya elfogadohely

mkb szep elfogadohely

MKB, OTP és K&H is!

***

Hírek, Aktuális Programajánlat

Vers egyik kedves vendégünktől

Salgóbánya nem is rossz hely,
Lehetőségeknek háza,
Zöld kapuval vendéget vár
Kriszta mama kúriája.
...
Vendéglátás nagyon kedves,
Kenyér pirul kemencében,
Minden gyerek vidám kedvvel
Úszkálhat a medencében.
...
Gyuri bácsi szobrászművész,
Feje tele ötletekkel,
Bunker ha kell, anyagot ad,
És Nyáranyónak énekel.
...
Reggel-este asztalunkon
Friss és finom lakoma,
"Fogyókúra várhat most még!"-
Csak ezt mondja Kriszta mama.
...
A ház körül sok játék van:
Foci, tollas, gyerek mászó,
Hogyha esne, csocsó, lego,
Ping-pong asztal, gyerek játszó.
...
Szauna, masszázs, jakuzzi
Felnőtteket kényezteti,
Társasjáték, beszélgetés
A gondokat feledteti.
...
Bármerre elindulhatunk,
A táj kapuit kitárja,
Salgó vár és Medves fennsík
s a kert a vendégeket várja.
...
Boszorkánykő csak egy ugrás,
Somoskői vár sincs messze,
Petőfi is tanyázott itt,
Verset is írt nekünk persze.
...
Hogyha mélybe vágy a lelked,
Bányamúzeum téged vár,
De ha ősi kaland kerget,
Ipolytarnóc múltat feltár.
...
Egyszóval, ha ide eljössz,
Vendég, nem csalatkozol meg!
Pihenést és szórakozást
Vidám szívvel itt leled meg!
...
Szeretettel: Selmeci család (Maci, Nóra, Samu, Matyi, Jancsi)

-----------------------

Beszámoló bababarát
vendégházunkról a
Születés Hete Portálon:

„Összegzés: gyöngyszem, elsősorban igényeseknek

Mindent összevetve azt az állítást látjuk igazolódni, hogy a legjobb megtalálásához nem kell mindent végigpróbálni. A Vendégház a Zöld Kapuhoz – egészen nyugodtan állítható – hazánk egyik legkellemesebb családi szálláshelye.“

Link

-----------------------

Salgótarjánban és környékén számos látnivaló van:

Ipolytarnóc

Hollókő

Programok

 
 
DreamSite - honlapkészítés