Vendégház a Zöld kapuhoz


Utazások pici babával
Nyaralás kisbabával, csecsemővel 

Budapesttől egy órára, babáknak és mindenkinek

Szerző: kk

Nagy Judit, a Magyar Televízió bemondónöje és kedves családja vendégházunk vendége volt 2008 februárjábanNagy napra virradt az álmos februári nap, Johannánkkal első utazásunkra készültünk. Eddig csak az utcán, vagy a parkban róttuk a köröket a babakocsival, illetve egyszer már kirándulni is felmerészkedtünk a Hármashatár-hegyre, de most több napra indultunk el, méghozzá egy idegen helyre.

Sosem voltunk nagy elindulók, a reggel 6-os tervekből rendre deles városelhagyások lettek. Ez a csöppségünk katonás időbeosztása mellett azonban már nem lehetséges. Nagyon jól bevált így, hogy a stresszmentes start érdekében előző este jó előre megterveztük, hogy néz majd ki a másnap reggel. A nagy utazót rétegesen öltöztettük, hogy a kocsiban csak le kelljen kapkodni róla a ruhát. Nagy tanulság lett így is, hogy a babaülésbe egy textilpelenkát kell rakni a gyerek alá, mert kb. fél óra alatt teljesen „ráolvad” a műanyag vászonra.

Úti célunk kiválasztásánál szándékosan bababarát helyet választottunk, ahol az alapvető szükségletek rendelkezésre állnak a gyermek működtetéséhez, de így is túllőttünk a célon, csomó cuccot ki sem pakoltunk a kocsiból, mivel az ott is volt. De erről majd később.

A cél: Salgóbánya

Salgótarján térségéről egyeseknek Győzike, másoknak a megszűnt bányászat jut eszébe, de talán kevesek asszociálnak a megrendítően szép természeti környezetre. Saját szemünkkel tapasztalhattuk a fenti gondolat igazságtalanságát. A magaslati levegőjű Salgóbánya 600-650 méteren, Salgótarjántól 8-10 km-re a hegyek közt található. Aprócska volt bányászfalu, a „volt”-nak minden emlékével, és az „aprócska” minden előnyével. Egyik oldalon, a háztól néhány száz méterre, a Salgó hegy magasodik a Salgó várával a kobakján, a másik oldalon Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkja, a Medves terül el. A falu körül lekopott tanúhegyek sokasága sorakozik az egykor vulkáni tevékenység megannyi csodálatos „emlékművével”, többek közt a különleges Boszorkánykővel, valamint Somoskő várával, melyek kiváló túracélpontok lehetnek. A környék tehát kimeríthetetlen kirándulási lehetőségekkel rendelkezik, melyek jól jelzett turistautakon járhatók be.

Somosköi és Salgó vár

A szállásunk: Vendégház a Zöld Kapuhoz

A családi – nyugodtan nevezzük így – lakások, 6 embernek is kényelmes szállást adnak. Egyediségük mégis a saját, különbejáratú kilátás a Salgó várra és a saját kandalló, mely kimeríthetetlen kihívás volt apának, és hangulatos álomba ringató fényjáték volt anyának. A vendégház egy volt méretes bányatiszti ikerház egyik fele. Családi vállalkozásban renoválták alig egy éve. A polgári stílusú épület kastélyszállókat megszégyenítő igényességgel született újjá, és olyan meglepetéseket rejtett, melyek minket, gyakran utazókat is jócskán elámítottak.

A házban, az emeleten két kétágyas szoba és két családi lakosztály található. Mindegyik lakrész hangulatos fürdővel, egyszerű, de tökéletesen használható bútorzattal, LCD tv-vel, DVD-vel felszerelt. Talán szekrényből lehetne kicsit több is, sőt az ágyakhoz olvasólámpa is elkelne, de ez valószínűleg csak az újdonság varázsa. Külön csoda, ahogy a reggeli nap 10-20 percig bearanyozza az ágyból is látható várat.

Itt található továbbá kedvenc helységünk, a reggeliző szoba, mely panorámaablakával, hatalmas kávégépével, fehér nádszékeivel és asztalával akár egy modern Poirot sorozatból is előugorhatott volna.

A földszinten egy méretes, főként antik bútorokkal berendezett étkező, egy társalgó (közel száz darabos DVD gyűjteménnyel), valamint egy nagyobb ebédlő kapott helyet. Itt található továbbá kedvenc helységünk, a reggeliző szoba, mely panorámaablakával, hatalmas kávégépével, fehér nádszékeivel és asztalával akár egy modern Poirot sorozatból is előugorhatott volna. Előtte egy óriási terasz és egy hatalmas kert terül el, ahol úszómedence, és egy nagy szaletli is található, kemencével (mely mellesleg a medence vizét is fűti alkalmasint!).

Családi nyaralás - Vendégház a Zöld Kapuhoz

Családi Wellness

Mindenképpen több szót is érdemel az alagsor, ahol a wellness rész és a gyermekjátszó szoba (ld. alább) található. Sajnos mi alapból szkeptikusak vagyunk, ha egy kis szálláshely wellness részleget hirdet, mivel a szóhoz illő színvonalat elenyésző esetben sikerül hozni. No, itt nem sikerült fogást találnunk. A privát, egyszerre csak egy család által használható egység olyan magas színvonalú, igényesen elkészített és hangulatos, hogy bármelyik 5 csillagos szálloda csettintgetne a nyelvével, ha ez nem lenne képzavar. A jacuzzi, a szauna és a pihenőrészleg mind-mind első osztályú, minden igényt kielégít, melyhez gyógy-masszőr is rendelhető.

Családi Wellness

Az ellátás és a vendégszeretet

Pihenésre vágyó friss szülőkként azzal a határozott vággyal vettük ki szabadságunkat, hogy a konyhának még a közelébe sem megyünk. Reggeli, ebéd és vacsora kívánság szerint rendelhető. A minőség itt is első osztályú. A reggeli olyan bőséges, hogy még rajtunk is kifogott, kérés szerint hideg-meleg étel rendelhető, bőséges sütemény kiegészítéssel. Az ebéd ilyenformán ki is hagyható, a vacsora viszont semmiképp. Aki Kriszta mama (a háziasszonyunk) főztjének megkóstolása nélkül hagyja el az objektumot, az magára vessen. Mindehhez végtelen kedvesség, vendégszeretet és gondoskodás társul, mely ugyanakkor diszkrét, nem tolakodó.

Aki Kriszta mama (a háziasszonyunk) főztjének megkóstolása nélkül hagyja el az objektumot, az magára vessen.

Extra szolgáltatás: a babák barátai

A „bababarát szálláshely” kategória tág fogalom. Sokan gondolják, hogy egy felfújhatós medence és egy homokozó már kimeríti a bababarát szálláshely fogalmát. A Zöld Kapu Vendégházban nemcsak pelenkázó van a szobákban, de kiskád és bébi-fon, valamint kinyitható babaágy is. Minden tiszta és jó minőségű. A már korábban említett alagsorban óriási, sok játékkal és csócsóval felszerelt gyermekdühöngőt alakítottak ki. A kert zárt, a kutyus szelíd, nincs akadálya annak, hogy reggel kint bekapcsoljuk a gyermeket, majd este kikapcsoljuk és behozzuk. Ezen kívül gyermekfoglalkozásokat is tartanak mindig aktív gyermekeinknek, és a gyermekfelügyelet is megoldható.

A már korábban említett alagsorban óriási, sok játékkal és csócsóval felszerelt gyermekdühöngőt alakítottak ki.

Összegzés: gyöngyszem, elsősorban igényeseknek

Mindent összevetve azt az állítást látjuk igazolódni, hogy a legjobb megtalálásához nem kell mindent végigpróbálni. A Vendégház a Zöld Kapuhoz - egészen nyugodtan állítható – hazánk egyik legkellemesebb családi szálláshelye. Ugyanakkor leginkább azok fogják élvezni, akik elfogadják, az apró részletekben is magas minőséget – mely fontos, hogy egyáltalán nem hivalkodó luxus, hanem praktikus, antik és modern polgári miliő – meg kell fizetni. Akik olcsón le akarják tudni a családi hétvégét, azoknak lehet, hogy a Zöld Kapu nem az ideális célpont. Akik viszont kicsit többet is hajlandóak arra áldozni (akár utazási csekk formájában), hogy családjukkal mesés környezetben, békében, színvonalas ellátás mellett töltsenek néhány napot, hívják az alábbi számot!

Nagy Judit és Kolesár Krisztián

Értékelés: 9 /10

 

+

-

Közel van Budapesthez  Kicsit drága
Gyönyörű környezet,
kirándulási lehetőség
  Nincs olvasólámpa és
  elegendő szekrény *

Kiváló Wellness 
Bababarátság  
Finom, egyedi és különleges ételek 
Vendégszeretet  
Nagy kert, medencével, szaletlivel 
Kiváló felszereltség 
Kandallók a családi
lakosztályokban
 

*Időközben minden ágy mellett éjjeli szekrény és olvasólámpa található. Több szekrényről is gondoskodtunk.


Távolság Budapesttől: 125 km (1,5 óra kocsival)

Szállás:  9/10
Ellátás:  9/10
Wellness:  9/10
Természeti környezet:  9/10
Kulturális, urbánus
környezet:
  4/10Extra szolgáltatás: bababarát, uszoda, teljes ellátás (igény szerint), utazási csekket elfogadnak.

Üdülési Csekk Elfogadóhely

 

Szállásfoglalás

Nyaralás Itthon

SZÉP Kártya elfogadóhely

otp szep kartya elfogadohely

mkb szep elfogadohely

MKB, OTP és K&H is!

***

Hírek, Aktuális Programajánlat

Vers egyik kedves vendégünktől

Salgóbánya nem is rossz hely,
Lehetőségeknek háza,
Zöld kapuval vendéget vár
Kriszta mama kúriája.
...
Vendéglátás nagyon kedves,
Kenyér pirul kemencében,
Minden gyerek vidám kedvvel
Úszkálhat a medencében.
...
Gyuri bácsi szobrászművész,
Feje tele ötletekkel,
Bunker ha kell, anyagot ad,
És Nyáranyónak énekel.
...
Reggel-este asztalunkon
Friss és finom lakoma,
"Fogyókúra várhat most még!"-
Csak ezt mondja Kriszta mama.
...
A ház körül sok játék van:
Foci, tollas, gyerek mászó,
Hogyha esne, csocsó, lego,
Ping-pong asztal, gyerek játszó.
...
Szauna, masszázs, jakuzzi
Felnőtteket kényezteti,
Társasjáték, beszélgetés
A gondokat feledteti.
...
Bármerre elindulhatunk,
A táj kapuit kitárja,
Salgó vár és Medves fennsík
s a kert a vendégeket várja.
...
Boszorkánykő csak egy ugrás,
Somoskői vár sincs messze,
Petőfi is tanyázott itt,
Verset is írt nekünk persze.
...
Hogyha mélybe vágy a lelked,
Bányamúzeum téged vár,
De ha ősi kaland kerget,
Ipolytarnóc múltat feltár.
...
Egyszóval, ha ide eljössz,
Vendég, nem csalatkozol meg!
Pihenést és szórakozást
Vidám szívvel itt leled meg!
...
Szeretettel: Selmeci család (Maci, Nóra, Samu, Matyi, Jancsi)

-----------------------

Beszámoló bababarát
vendégházunkról a
Születés Hete Portálon:

„Összegzés: gyöngyszem, elsősorban igényeseknek

Mindent összevetve azt az állítást látjuk igazolódni, hogy a legjobb megtalálásához nem kell mindent végigpróbálni. A Vendégház a Zöld Kapuhoz – egészen nyugodtan állítható – hazánk egyik legkellemesebb családi szálláshelye.“

Link

-----------------------

Salgótarjánban és környékén számos látnivaló van:

Ipolytarnóc

Hollókő

Programok

 
 
DreamSite - honlapkészítés