Vendégház a Zöld Kapuhoz

           3109 Salgóbánya, Vár út 12

           zoldkapuvendeghaz@gmail.com

          +36-32-435-319

          +36-20-218-8023

  

GDPR - Adatvédelmi Szabályzat


A következő linken olvashat adatvédelmi szabályzatunkról.

Hollókő - remek kirándulási célpont, múzeum, műemlék

Vendégház a Zöld Kapuhoz

családbarát szálláshely Hollókő közelében

Hollókő Nógrád megyében, a Cserhát hegység lankái között található. A "Palócföld" szívében meghúzódó, alig több, mint 400 lakost számláló műemlékfalu több száz éves történelemre tekint vissza. 

A Hollókőre utaló első írásos emlékek a település fölött magasodó, sziklás hegytetőre épült várral kapcsolatosak, melyet XIII. században a Kacsics nemzetség építtetett. A történelem során több támadás érte, a török uralom alatt felváltva volt török, illetve magyar kézen. 1711-ben I. Lipót király parancsára a várat lerombolták, ezután már romként említik. 

Fordulópontot hozott az 1966-os év, amikor elkezdték a vár régészeti feltárását, és részbeni helyreállítását. A várat végül 1996-ban adták át és nyitották meg a közönség számára. Napjainkban is számos program, várjátékok színhelye. 

 

A 362 m magasságon épült vár tornyából csodálatos panoráma nyílik: látható az Ipoly-völgy jó része, a Salgó vár, az egykori őrhegyek egészen a Karancsig. Itt található hazánk egyik legkisebb területű tájvédelmi körzete, melyet a palóc kisközség táji környezetének megőrzésére hoztak létre: a települést körülölelő dombok visszatükrözik az itt élő emberek életmódját, gazdálkodási szokásait, természetszeretetét. 

Hollókő másik értékét a falurezervátum adja, mely méltán képezi a világ kulturális örökségének részét, és mintegy 58 védett épületet foglal magába. Az Ófalu híven őrzi a palóc népi építészet gyöngyszemeit, a XVII-XVIII. századi hagyományos településforma páratlan példájaként. A falu többször leégett, mostani arculatát a 1909-es tűzvész utáni újjáépítéskor kapta, de ekkor is megőrizték a település régi szerkezetét és az eredeti házformát. A házak fésűs beépítésben helyezkednek el: a központi útra merőlegesen befutó keskeny szalagtelkekre épültek. Jellegzetes a fehérre meszelt parasztházak két oldalán kialakított faoszlopos tornác, melyet áttört faragással diszítettek. A hagyományos palóc házak általában három osztatúak (konyha, ún. pitvar - utcafront felőli tisztaszoba - pitvarból nyíló éléskamra) 

A település közepén áll a fatornyos római katolikus templom, melyet a XIX. században emeltek. Egyszerű szépségével valóságos kis ékkő, meghatározó szerepet játszik Hollókő faluképében. 

A hagyományok képviselete azonban nem csak az építészetben jelentkezik, Hollókő mindennapjait is átitatja a palóc tradíciók tisztelete. Sokan még most is régi népi mesterséget folytatnak, több mesterember lehetővé teszi műhelye látogatását. Így működik a faluban Szövőház, Postamúzeum, Falumúzeum, Mívesház és Babamúzeum is. 

A község hagyományőrző csoportja rendkívüli szerepet tölt be a népszokások ápolásában. Az év minden szakában szerveznek különböző programokat, pl. Húsvéti Fesztivál, Pünkösdölés, felvonulások...stb, ilyenkor a falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt. 

A Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt 1987-ben vette fel az UNESCO Világörökségi Listájára. 

 

Vendégház a Zöld Kapuhoz és Hollókő távolsága kb. 60 km, ezáltal egynapos kirandulások ideális célpontja kedves vendégeink számára.