Vendégház a Zöld Kapuhoz

           3109 Salgóbánya, Vár út 12

           zoldkapuvendeghaz@gmail.com

          +36-32-435-319

          +36-20-218-8023

  

GDPR - Adatvédelmi Szabályzat


A következő linken olvashat adatvédelmi szabályzatunkról.

Ipolytarnóci Ősmaradványok

Szálláshely, vendégház, wellness, kikapcsolódás Ipolytarnóc közelében 

Ipolytarnóc Nógrád megye legészakibb települése, az Ipoly folyó bal oldalán található, a magyar-szlovák határ mellett. 

 

Távolsága vendégházunktól mindössze 37 km, így tökéletes kirándulási célpont kedves vendégeink számára. 

A kis falu nevezetessége, hogy itt található a több, mint 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés által elpusztított ősvilág leletegyüttese. Az őslelet világviszonylatban egyedülálló, ez a világ leggazdagabb harmadkorból származó lábnyomos lelőhelye. Közel 2000 állati lábnyom tárul fel a látogatók előtt, de számos fajta tengeri élőlény maradványa (pl. cápa-, delfin-, és kro- kodilfogak) is megtalál- ható. Az ipolytarnóci ősmaradványok egyik leglátványosabb lelete egy megkövesedett ősfenyő-maradvány, mely méreteivel most is lenyûgözi a szemlélőt. Számítások szerint az ősfenyő életében több, mint 100 méter magas lehetett. Ezen kívül mintegy ötezer szubtrópusi levéllenyomat és még egyéb élőlények, ősállatok lenyomatai láthatóak. 

Az őslelet 1944 óta természetvédelmi terület. 1995-ben az összeurópai természeti örökség része lett, Európa Diplomával tüntették ki, és világörökségi nevezés alatt áll. A védett rész túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő kőzetparki, biológiai és a kőszikla tanösvényekből épül fel. 2007-ben fejeződött be az a beruházás, melynek köszönhetően az ipolytarnóci ősmaradványok területe világszínvonalú interpretációs eszközökkel gazdagodott. 

Az Ősfenyő Belépő épületben kialakítottak egy "4D Motion Theatre" szimulációs termet, a Tasnádi Kubacska bemutatócsarnokban pedig létrehoztak egy újfajta vizuáltechnikai rendszert, mely az ősvilági lelőhelyet 3 dimenziós formában szemlélteti. Ez az interaktív nyomolvasási program világviszonylatban egyedülálló. Többek között kialakításra került még egy kiállítóterem, ajándékbolt, konferenciaterem, valamint egy információs portál, melyet a látogatók önállóan kezelnek. A fogadóépület mellett, szabadtéren helyezték el a Bükkábrányból származó 8 millió éves ősfenyő-maradványokat. 

Érdekesség még az ipolytarnóci trianoni határkő, melyet Ipoly folyó és a szárazföldi országhatár találkozásánál emeltek. A kő az idők végezetéig emlékeztet arra, hogy az 1920-as trianoni döntés milyen következményekkel járt az itt élő emberek és az egész magyarság számára.

Szálláshely Ipolytarnóc közelében

A Zöldkapu Vendégház családias környezetben várja vendégeit Ipolytarnóc közelében.