Vendégház a Zöld Kapuhoz

           3109 Salgóbánya, Vár út 12

           zoldkapuvendeghaz@gmail.com

          +36-32-435-319

          +36-20-218-8023

  

GDPR - Adatvédelmi Szabályzat


A következő linken olvashat adatvédelmi szabályzatunkról.

Salgó Vár, Salgótarján, Salgbánya

Vendégház a Zöld Kapuhoz - Izgalmas kirándulások, csodálatos környezetben

Salgótarján egyik szimbóluma a városba érkezőt azonnal magával ragadó látványt nyújtó Salgó vára. A Salgóbánya település felett, 625 m magasságon emelkedő vár Salgótarján egyetlen középkori műemléke. 

A vár hosszú történelemre tekint vissza: a dokumentumok először 1341-ben említik a bazaltcsúcsokon emelkedő várat, melyet a Kacsics nemzetségből származó Salgai Simon építtetett 1291 és 1313 között. 1554-ben Salgó vára török megszállás alá került. A legenda szerint a törökök a szemközti hegycsúcsra egy hatalmas fatörzset vontattak fel, és ezt a várbeliek óriási, iszonyú erejű ágyúnak vélték, így harc nélkül átadták a várat. 1593-ban a magyar csapatok visszafoglalták, de a rommá lőtt, leégett várat már nem építették újjá. 

Irodalmi érdekessége, hogy Petőfi Sándor 1845-ben gyalog érkezett Somoskőről Salgóra, emlékére a két vár közti turistautat ma Petőfi túrának nevezik. Itteni élményei ihlették a Salgó című elbeszélő költemény megírására. 

Salgó vára és környéke szabadon látogatható természetvédelmi terület, a várrom ma is folyamatos régészeti feltárások helyszíne. A Salgó várról csodálatos panoráma nyílik a Bükkre, a Mátrára, a Cserhátra és a Börzsönyre, de jó időben akár a Magas-Tátra csipkés gerincét is láthatjuk.

Családi Nyaralás a Salgó Várnál

Családi szálláshelyünk, a Vendégház a Zöld Kapuhoz, szeretettel várja a kirándulni vágyó vendégeket, csodálatos környezetben a Salgó vár lábánál.