Vendégház a Zöld Kapuhoz

           3109 Salgóbánya, Vár út 12

           zoldkapuvendeghaz@gmail.com

          +36-32-435-319

          +36-20-218-8023

  

GDPR - Adatvédelmi Szabályzat


A következő linken olvashat adatvédelmi szabályzatunkról.

Somoskői Vár - Somoskő, Somoskőújfalu, Salgótarján

Izgalmas kirándulások, csodálatos tájak

Vendégház a Zöld Kapuhoz

 szálláshely, wellness, kikapcsolódás, pihenés családbarát, gyermekbarát nyaralás

Salgóbányáról mintegy 3 km-es távolságra, a szlovák országhatár mellett található Somoskő település, efelett emelkedik a 526 méter magas bazaltkúpra épült vár. A szépen helyreállított csúcsos tornyú vár Szlovákia területén található, de a magyar oldalról is könnyen megközelíthető.

A várat a Kacsics nemzetség építtette 1290-ben. Somoskő várát többek között Csák Máté és Károly Róbert is birtokolta. Sokáig a Szécsényi család birtokában volt, de tékozló életmódjuk miatt el kellett zálogosítaniuk, ekkor került a vár a Losonczy családhoz. A legenda szerint az 1570-es években Balassi Bálint gyakran látogatta itt Losonczy Annát, akihez később az irodalomból is ismert Júlia-verseket írta (a kor szokásainak megfelelően a költő álnevet adott a választottjának - (köszönjük P Ágnesnek az információt).  A várat 1711 után Bécs megbízására kiégették, de a falakat nem rombolták le teljesen. 

A somoskői vár északi oldalán található egy világhírű nevezetesség: egy bazaltzuhatag, ahol a hegy gyomrából kiömlő bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg. Ezen kívül a világon mindössze három helyen található még meg ez a fajta geológiai ritkaság. A bazalt kihűlése során öt-és hatszögletű karcsú oszlopok képződtek, amelyek helyenként a 9 m magasságot is elérik. Ezek egy részét is felhasználták a somoskői vár építéséhez. 

A vár alatti, magyar oldalon lévő kis kunyhót Petőfi-kunyhónak nevezték el, a költő 1845. június 12-én tett látogatásának emlékére. Innen gyalogolt át Salgó várához, ennek emlékét a tiszteletére elnevezett turistaút őrzi (Petőfi-túra)

Látogasson meg minket Samoskő mellett Salgóbányán. A Vendégház a Zöld Kapuhoz igényes szálláshelyet, kiadó szobákat kinál vendégeinek.

Üdülés, nyaralás, szállás a Somoskői Vár közelében

A Vendégház a Zöld Kapuhoz a Somoskői Vár közelében, Salgóbányán található, ahol szeretettel várjuk a pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégeket. Bővebb információt vendégházunkról itt talál: Tovább a vendégház oldalára